Vedlikehold

TEKSTIL

Jevnlig rengjøring og vedlikehold av polstrede møbler er viktig for å opprettholde møbelstoffets utseende og forlenge dets levetid. Støv og smuss kan over tid få møbelstoffer til å endre farge samt svekke tekstilets egenskaper. Det er derfor viktig å vedlikeholde og rengjøre sine polstede møbler jevnlig.

Før møbler i tekstil tas i bruk bør du støvsuge det med et glatt munnstykke på svak styrke for å fjerne overskuddsfibre. Fortsett med ukentlig støvsuging på svak styrke for å unngå at smuss og støv blir værende. Støv vil bryte fibrene i tekstilet og redusere møbelets levetid.

Når møbelet er er nytt kan det være lurt å påføre en impregnering for å beskytte mot skitt. Spesielt på spisestuestoler og andre møbler med utsatt bruk. Impregneringen har i tillegg en UV-beskyttelse som kan bidra til at fargen på møbelet holder seg lenger. Husk at impregnering aldri kan erstatte god solskjerming. Vi anbefaler ikke impregnering av ull. Ull er smussavstøtende og vil miste sine pustende egenskaper om impregnering påføres.

Direkte sollys og dagslys er skadelig for alle møbler. Noen tekstiler falmer raskere enn andre, men ingen møbler tåler direkte sollys. Solen setter i gang en kjemisk reaksjon som gjør at fibrene falmer og brytes ned. Reaksjonen fortsetter selv om møbelet flyttes bort fra sollyset senere.Sterk varme bryter også ned fibrene i tekstilet og slitestyrken forringes. Benytt derfor solavskjerming og ikke la møbelet stå nær varmekilder som panelovner og peiser.

Unngå svette, salt, matolje og lignende i sittemøbler. Det bryter ned fibrene og kan skade tekstilet.

Alkohol, vann og andre væsker kan påvirke fargene og gi skjolder. Dongeri og andre mørke klær kan avgi farge. Klær i grove tekstiler, eller med nagler og grove sømmer, kan trekke ut tråder i tekstilet og føre til skjemmende nupping/toving.

Dersom møbelet brukes mye hver dag anbefaler vi armbeskyttere. Husk også at husdyr kan skade møblene.

Ull egner seg svært godt som møbeltekstil. Det er både smussavvisende, slitesterkt og elastisk. Et tekstil i ull krøller lite, gir god sittekomfort og går tilbake til sin opprinnelige form etter at det er strukket. Ofte blandes ull med andre fibre, for eksempel lin som gir stoffet struktur og blankhet – eller viskose som gjør stoffet mykere. I et nytt ullstoff vil det ligge løse fibre som kommer til overflaten når stoffet blir brukt. Dette kan lage små nupper, men har ingen betydning for kvaliteten. Nuppene kan fjernes med en nuppefjerner. Husk å føre nuppefjerneren med trådretningen. Etter hvert vil nuppingen avta og forsvinne. Vær oppmerksom på at også pledd, puter og klær kan avgi fibre som fester seg og lager nupper i møbelstoffet.

Chenille og velur har en myk og behagelig overflate. Chenille er vevd av en lodden tråd som har luv på begge sider, men velur har luv bare på en side. Chenille og velur kan ha forskjellig innhold, noe som gir ulike bruksegenskaper. Felles for alle tekstiler med luv er at overflaten endres ved bruk. Når luven blir presset ned av vekt og kroppsvarme kan den legge seg og det blir sittemerke. Dette er en naturlig egenskap ved slike tekstiler og skyldes ikke slitasje eller fargeendring. Børst gjerne opp luven jevnlig med en myk børste. Slik unngår du at merkene blir permanente. Stoffet kan rengjøres med en halvtørr klut fuktet med kaldt vann.

Bomull og lin er naturfibre med en behagelig overflate. Lin er mer slitesterk enn bomull og loer ikke. Fibrene er glatte og skitt fester seg derfor ikke så lett.
Vær oppmerksom på at:

 • Mørke farger slites gradvis og sitteflatene kan etter hvert bli lysere.
 • Hvis du gnir stoffet for å fjerne flekker vil det medføre tap av farge.
 • Tekstilet vil krympe ved vask og derfor anbefales ikke vask.
 • Nyanseforskjeller ved innfarging kan forekomme på alle tekstiler, men særlig på linstoffer.
 • Lin og naturfargede tekstiler kan også naturlig falme.

HUD

Møbelhuder blir laget av huder fra storfe. Som naturlig er vil det kunne forekomme arr, insektsbitt, fargevariasjoner, m.m. Møbelhud vil som følge av ytre påvirkning ofte endre utseende etter en tids bruk. Denne form for patina, må den som kjøper hudmøbel vite og sette pris på. De fleste av våre leverandører har 3 hudkvaliterer. Anilin, semi-anilin og dekkfarget hud.

Vedlikehold av møbelhud

 • Vannløselige flekker bør vaskes bort snarest med en ren, hvit, myk klut, eller en svamp godt oppvridd i lunkent vann (helst kokt vann). Om nødvendig bruk en pH-nøytral såpe i vannet. Vær forsiktig med mengde vann. For mye vann kan gi skjolder.
  Visp opp såpesponet i det varme vannet, vent til vannet har sunket til romtemperatur og bruk bare skummet. Påfør skummet over hele møbelet med en bløt klut uten å gjennombløte huden. Når møbelet er tørt tørker møbelet med en tørr bomullsklut.
 • Vanlig renhold og fjerning av støv bør skje hyppig ved hjelp av støvsuging med en myk børste og støvtørk med en ren, hvit, fuktig bomullsklut.
 • Møblene må beskyttes mot sollys og varmekilder.
 • Har du Nubuck, kan en myk nubuckbørste brukes for å bevare fløyelseffekten.
 • Bruk egnet pleiemiddel. Rådfør deg i butikken, eller kontakt oss ved behov.

Forsiktighetsregler for møbelhud

 • Spesielt armlener og nakkeputer er utsatt for fett og svette som kan reultere i mørke flekker, og over tid bryte ned møbelhuden. Kjemikalier fra for eksempel hårgele og hpndkremer kan gi lignende skader
 • Alt støv og smuss fra for eksempel klær, skader møblene dersom det ikke blir fjernet.
 • Sollys vil forårsake falming og tørke ut møbelhuden. Påvirkning fra andre varmekilder vil også føre til risiko for uttørking og fargeendring.

Anilinhuder blir sortert ut tidlig i prosessen og slike huder har nesten ikke blitt bearbeidet etter garvingen. Narven er opprinnelig, insektbitt og merker etter sår vil synes på denne typen hud. Av og til får anilinhud et tynt fargepigment eller sluttlag over grunnfargen. Disse hudene er svært myke og behagelige, de har bevart pusteevnen og regnes for å være den mest eksklusive kvaliteten. Anilin nubuck har en fløyelsaktig overflate som skapes gjennom at overflaten blir pusset. Etter en tids bruk vil den flyelsaktige overflaten forsvinne og erstattes med en mer glansfull overflate.

Semianilin er litt mer bearbeidet enn anilin hud. Her er det benyttet litt mer farge i overflatebehandlingen, uten at porene i huden er lukket. Som følge av dette vil huden være enklere å holde ren/vedlikeholde, men mister samtidig noe av smidigheten og pusteegenskapene til anilin hud.

Dekkfarget hud har gjennomgått en kraftigere overflatebeskyttelse enn anilin eller semianilin hud, hvilket gjør huden mer motstandsdyktig mot flekker, fett og smuss. Den kraftige behandlingen består av et lag farge eller gjennomsiktig overflatefinish.

HELTRE

Tre er et naturmateriale, og det er derfor viktig at man håndterer det riktig. Råvaren er ofte tørket til en fuktighet på 6-8%. Dette i overensstemmelse med en relativ luftfuktighet på 40-60%, som er vnalig i bygg med en romtemperatur på ca 20°C. Derfor bør tre ikke oppbevares i rom hvor luftfuktigheten varierer mye, siden treet følger luftfuktigheten. Massivt tre «arbeider» når luftfuktigheten endres. Med det menes at overflater kan bli ru eller få en lett bue. Dette er på ingen måte en mangel ved bordet, men snarere en sjarm og bevis på at møbelet er fremstailt av et levende materiale. Spesielt bøk og eik kan få vindridser, som er små revner mellom årene. Vindridser har ingen betydning for holdbarheten. For å unngå at disse oppstår, spesielt om vinteren, er det viktig at bordplaten blir tørket med en fuktig klut for å unngå at treet tørker ut.

Heltreplater er et naturprodukt og tross nøye seleksjon av treet, så vil det være farge- og strukturforskjeller i platen. Dette understreker produktets naturlighet.

Følg disse punktene for å oppnå det beste resultatet:

 • Bordplater bør ikke dekoreres den første måneden, da det kan oppstå lyse skjolder etter vaser, lamper og lignende.
 • Heltre tåler ikke direkte sollys eller ytre varmepåvirkning. F.eks fra ovn eller for tett plassering inntil radiator. Dette kan tørke ut treet og forårsake sprekker i treet.
 • Dekk aldri til bordplaten med lufttette materialer som plastikk eller voksduk mer enn 1 døgn om gangen. Får ikke treet puste vil det sprekke. Dette gjelder spesielt bøk.
 • Beskytt bordplaten mot varme gryter og varmeledende metalbordskånere.
 • Benytt alltid bordskånere under fuktige/varme gjenstander.
 • Benytt alltid underlag ved bruk av skarpe gjenstander.
 • Sølte væsker skal tørkes opp hurtigst mulig.

Daglig vedlikehold utføres med en klut oppvridd i rent vann. Tørk av med en tørr klut.
Husk jevnlig etterbehandling av såpebehandlede møbler. (6-8 gagner årlig eller ved behov). Bordplater som ikke brukes ofte skal også vedlikeholdes med såpe. Ved behandling av bordplater er det viktig å behandle begge sider for å utligne eventuelle spenninger som kan oppstå i treet. Spesielt i vinterperioden er det viktig å behandle pga. den lave luftfuktigheten.

Blanding og påføring av såpe

 • Bland ca 0,5dl såpespon pr L kokt vann. La blandingen avkjøle til romtemperatur.
 • Påfør såpevannet med en klut. Tørk av overflødig såpe med en tørr klut. (Hell aldri såpevann direkte på møbelet).
 • La møbelet tørke i ca 1 time.
 • Føles møbelet fortsatt litt ru, kan man etterslipe med en slipesvamp eller sandpapir korn 220-320. Husk alltid å slipe med årene på treet.

Daglig vedlikehold utføres med en klut oppvridd i rent vann. Tørk av med en tørr klut.
Husk jevnlig etterbehandling av såpebehandlede møbler. (2-3 ganger årlig eller ved behov).

Benytt egnet olje til behandling av møbelet.

 • Tørk av møblene med en lofri klut.
 • Påfør oljen med en klit og la den trekke i ca 10min. Hvitolje skal tørkes bort rett etter påføring.
 • Deretter tørkes bordet av med en ren tørr klut.
 • Føles møbelet fortsatt litt ru, kan man etterslipe med en slipesvamp eller sandpapir korn 220-320. Husk alltid å slipe med litt olje og på langs med årene på treet. Tørk av med en ren tørr klut.

Etter endt brukt skal klutene skylles i vann og kastet i lufttett forpakning. Dette pga fare for selvantenning.

FINER

Finer er utvalgte tynne skiver av eik som er skåret ut av treets stamme med stor presisjon. Dette gir en flott treoverflate med fargespill og åretegninger skapt av naturen.

Tre er et levende materiale og vil reagere på lys og daglig bruk. Lys vil påvirke overflaten og fargenyansen vil endre seg over tid. Unngå direkte sollys som kan føre til fargeforskjeller. Den første tiden bør man unngå at dekor står lenge på samme sted. Det kan føre til fargeforskjeller i overflaten. De fleste møbler i finer er påført lakk for å få en fin overflate. En lakkert overflate kan ikke slipes slik ulakkerte overflater kan. Det er derfor viktig å være forsiktig og unngå sterke stoffer som kan skade lakken. Neglelakkfjerner vil for eksempel ødelegge lakken og etterlate hvite flekker som ikke kan repareres. Plasser aldri varme gjenstander som telys og gryter direkte på overflaten. Dette kan etterlate varige merker.

Møbler som har en kombinasjon av finer og heltre vil ha fargeforskjeller. De kan utvikle seg forskjellig over tid, men dette er en del av treets naturlige fargemodningsprosess.

Rengjøring:

Til daglig rengjøring anbefales milde rengjøringsmidler og en halvtørr lofri klut. Unngå microfiberklut og kluter eller rengjøringsmidler med glass eller harde partikler. Harde partikler vil ripe opp lakken og lage små usynlige sprekker som vann kan trenge inn i. På sikt kan dette føre til at lakken krakelerer eller bobler. Flekker må fjernes med en gang for å unngå merker i overflaten. Den beste måten å fjerne disse på er å bruke lunkent vann og en lofri klut, eventuelt skinnklut. Etter vask må overflaten tørkes med en tørr klut. Unngå for mye fukt og at fukt blir etterlatt på overflaten over tid. Flekker som ikke lar seg fjerne kan fjernes med flekkfjerningsmiddel. Husk å teste middelet på et sted som ikke vises før det benyttes på overflaten. Unngå rengjøring med damp da dette kan skade fineren og lakken.

Vedlikehold:

Dersom det skal stå pyntegjenstander på møbelet anbefaler vi å bruke filtknotter for å unngå riper. Opalin sprayvoks anbefales å bruke fra bordet er nytt for å beskytte bordet mot slitasje og vannsøl.

LAMINAT

Laminat krever normalt ikke noe spesielt vedlikehold. Møbelet kan rengjøres på daglig basis med laminatrens.

Til daglig rengjøring anbefales følgende:

 • Spray laminatrens jevnt på overflaten
 • La det virke i et par minutter
 • Tørk bort det overflødige med en fuktig klut.
 • Tørk bort med en tørr klut.

Anvendes aggresive rengjøringsmidler bør de først prøves på et mindre synlig sted, da de kan medføre misfarginger på møbelet. Etter rengjøring bør overflaten vaskes med rent vann flere ganger.
Visse kjemikalier, sterkt fargende fruktsaft og lignende kan misfarge overflaten, hvis de står over lengre tid, og bør derfor fjernes hurtigst mulig. Streker etter sprittusjer fjernes lettest med sprit, og blyantstreker med viskelær.

Det frarådes å bruke slipende materialer som stålull, skurekrem eller lignende.
Brunsåpe og såpespon er heller ikke velegnet til rengjøring av laminat, da det etterlater en hinne som gjør overflaten matt. Denne hinnen kan fjernes med å bruke universalt rengjøringsmiddel oppløst i varmt vann.

GLASS

Ved regelmessig rengjøring av glass er det nok å rengjøre med rent vann. Vi anbefaler bruk av svamp eller en bløt, lofri klut til dette. Med et lett trykk kan det meste av smuss fjernes.

For å fjerne fett (fingeravtrykk osv.) kan man bruke glassrens.

Unngå å bruke skurende, etsende, syreholdige eller alkaliske rengjøringsmidler, da disse kan ødelegge overflaten og forårsake riper.

MARMOR

Marmor er et naturprodukt som hovedsaklig består av kalk, som er skapt gjennom høyt trykk ved en bestemt temperatur. Dette betyr at hver enkelt marmorblokk eller marmorplate er helt unik og forskjellige farger kan oppstå.

Marmor skal som alle andre steinoverflater mettes så ikke fett og smuss kan trenge ned i overflaten. Dette kan gjøres ved bruk av impregneringsmiddel til absorberende materialer. Man kan bruke steinolje eller 2-3 spiseskjeer med såpespon vispet opp i 1 liter vann. Påfør såpeskummet på bordplaten og la virke i 5 minutter, uten at det tørker ut. Tørk deretter av bordplaten med en ren, oppvridd klut.

Daglig rengjøring kan utføres ved at man bruker en oppvridd klut med varmt vann, og ved behov kan såpespon anvendes. Jevnlig bruk av skummet fra såpespon bidrar til å mette overflaten.

Marmor er kalkstein, og tåler derfor ikke syre eller andre aggresive, sterke rengjøringmidler. F. eks eddik og sitronsaft. Søler man noe syreholdig på overfladen skal dette vaskes bort øyeblikkelig.

TEAK UTEMØBLER

Teak er et tropisk hardtre med en vakker gyldenbrun farge når det er nytt. Over tid, utsatt for vær og vind, vil teaken gradvis skifte farge til en sølvgrå patina som kjennetegner utendørs teak. Etter en stund kan denne sølvgrå patinaen bli mørkere grå hvis teaken forblir ubehandlet. Avhengig av miljøet kan naturlig gråning og/eller forvitring bli merkbar etter bare et par uker. I tørrere klima vil dette ta flere måneder. Oppbevares møbelet uten pleiemeidler kan det fort oppstå smuss og sorte prikker på treverket.

Golden Teak Cleaner – for å rense teakmøbler
Produktet er spesielt designet for å fjerne skitt og mugg i teak. Følg instruksjonene på flasken, og fargen vil bli gjenopprettet.

Golden Teak Protector
Beskytter teak og hjelper deg med å opprettholde den naturlige fargen av teak. Behandlingen er lett å påføre og varer lenge. Gir meget god beskyttelse mot sollys.

Golden Teak Shield – Gjør at teak blir vann- og skittavstøtende
En nesten usynlig treimpregnering som gjør det vanskelig f.eks. vin, olivenolje eller smør til å trekke inn i teak. Bidrar til å hindre flekker flekker samtidig som en bevarer det naturlige utseendet. God aborberingsevne. Anbefales å bruke fra produktet er nytt, deretter ved behov. La produktet stå ute i en uke før påføring.