fbpx

Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran!

Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran!

Balik kampung

Bukan sebab site visitors jam macam kat semenanjug ni. Tapi masalah lokasi pulau tu. Huhu. Sampai dari KL, kena bermalam dulu di Kota Kinabalu, sebab petang-petang bot pergi pulau dah takde.

Macam biasa lah, saya selalu naik bot pelancong. Nasib baik family relations husband saya ramai yang kerja di tempat pelancongan. Very, senang sikit nak tumpang speedboat. Sampai sekarang saya tak pernah lagi naik robot orang kampung. Huhu. Takde peluang lagi.

Bertolak dari Kota Kinabalu awal pagi, dalam pukul 8am. Singgah sekejap kat Kota Belud, beli heavens. Frequently kat rumah mertua saya sekarang ni ada state untuk dapatkan heavens tawar. Sky perigi diorang tiba-tiba jadi masin. Kena dapatkan air dari rumah saudara we tiba di jeti.

Nak pergi Pulau Mantanani ada dua jeti utama: Kuala Abai dan Rampayan Laut. Kali ni saya naik di Rampayan Laut. Kuala Abai lebih dekat dengan Kota Belud, tapi jauh sikit dari pulau, very naik robot lama sikit la. Rampayan Laut pulak dekat sikit dengan pulau. Kalau naik robot kampung biasanya naik di Rampayan Laut sahaja.

Naik robot dalam forty-five minit – step one jam. Jeti terletak kat kawasan paya/muara, di Sungai Nanamun. Tempat ni in fact terkenal juga untuk trip tengok proboscis monkey dan kelip-kelip. Robot akan merentasi paya dalam ten minit, baru sampai ke laut. Dah sampai laut tu, bersedialah untuk terhentak-hentak (kalau ombak besar). Hehehe.

Beraya!

Sambutan dah begin dari malam raya. Budak-budak fundamental mercun, fundamental bungai api. Saya pulak berkaraoke kat rumah pakcik partner saya. Hehehe. Bestnyeee. Kat kampung saya kitorang takde hiburan2 begini. Raya kat kampung saya skema2 je. Head mercun pun tak berapa sangat, ayah saya tak kasi. Saya pun tak suka head mercun, bising, tapi bila diorang pakai mercun yang cantik macam fireworks reveal tu saya pun tumpang los angeles tengok :p

Saya bangun awal pagi tu. Pukul 3 pagi ada orang ketuk rumah minta mixer. Lol. Lepas terjaga tak dapat lelap mata dah. Pukul 4 kami start masak rendang, ayam masak merah dan nasi impit. Solat raya kat sana begin dalam pukul 8 pagi. Awal sikit, sebab kat sana Subuh pun masuk awal kan. Lepas solat raya, kami melawat kubur arwah nenek suami saya. Lepas tu baru start melawat sedara mara.

Untuk hari raya, elektrik ada sampai tengah hari. Yay! Spesyel sikit, sebab biasanya, elektrik ada malam-malam je. Dah ada elektrik ni, boleh los angeles berkaraoke lagi. Hahahaha!

Saya rasa ini lah very first time saya beraya tak makan banyak. Hehe. Kebanyakan rumah hidangkan kuih-kuih raya je. Dalam pukul several tengah hari tu orang dah initiate duduk rumah masing-masing atau lepak tepi pantai. Petang tu memang takde dah sesapa yang beraya rumah orang. Pastu dalam pukul 1pm, elektrik pun takde https://datingmentor.org/escort/ dah. Sobs. That is the stop out of raya (in traditional feel).

Tapi malam tu, ada balik sambutan raya. Hehe. Sambung beraya di rumah pakcik yang lain, dan sambung sesi karaoke di rumah pakcik tersebut. Dan di situ lah jugak saya dapat satu-satunya duit raya untuk tahun ni. Hahah.

Sporting events group

Di Pulau Mantanani, dah jadi tradisi setiap tahun untuk adakan perlawanan bola pung turun padang beramai-ramai untuk tengok. Tahun ni, perlawanan bola sepak ditaja oleh Hand Seashore Hotel.

Tahun ni, bukan saja orang pulau saja yang chief, ada juga people dari Kota Belud dan Kudat datang sign-up. Meriah betul! Untuk lelaki ada 20 team, perempuan ada six cluster. Partner saya pun ikut chief juga. Hehe. Mungkin diorang semua demam bola gara-gara EURO 2016 ni.

Saya tak sure berapa hari precisely diorang chief. Saya balik Kota Kinabalu hari raya ke-4, masih lagi belum habis perlawanan bola diorang. Kalau tak salah macam hari raya ke-5 baru habis. Hehe. Boleh tahan lah diorang.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt.